Een blik op ons voedsel 

Van boer tot agrobusiness complex

Op woensdag 28 september organiseren Inagro, VIVES en de Vereniging leraars aardrijkskunde een studiedag over ons voedsel. We zorgen voor een update op heel wat vlakken, zodat je je lessen nog meer kunt stofferen met actuele informatie en met de laatste ontwikkelingen rond landbouw en voedselproductie. 

‘s Morgens kun je kiezen uit enkele bedrijfsbezoeken. Naast zuivel- en kaasboerderij Baliehof en één van West-Vlaanderens bekendste diepvriesgroentenbedrijven d’Arta staat ook Wijndomein Ravenstein op het programma. We kunnen er zien en proeven hoe de zuidflanken van de Amerikaberg een ideaal terroir vormen voor druiventeelt. 

In de namiddag starten we met het verhaal van landbouw voor de toekomst, met aandacht voor trends en maatschappelijke veranderingen. Daarna kun je kiezen uit 3 lezingen, gevolgd door 3 workshops. Welke statistische gegevens over voedsel kun je in je lessen gebruiken? Is er ruimte voor alternatieve eiwitbronnen in Vlaanderen? Hoe goed draait de export van voedsel vanuit Vlaanderen? Welke veldproeven kun je met je klas doen op basis van de bodemkoffer? Ook Agrotopia en het beklijvende What’s nxt-beeldmateriaal staan op het programma. 

Het maakt niet uit in welke graad je lesgeeft: deze studiedag heeft voor elk wat wils. Inschrijven kan via deze link: https://forms.gle/pR8bCJEYQJS3JGEeA.

Voor een heel scherpe prijs kan je ofwel de hele of een halve dag meevolgen: €39 voor een hele dag voor niet-VLA-leden; €30 voor een hele dag voor VLA-leden en €9 voor studenten. Een halve dag volg je mee voor €25 voor niet-VLA-leden; €20 voor VLA-leden en €5 voor studenten.

Rekeningnummer VLA-West-Vlaanderen: BE57 9731 1792 3035.
Noteer als mededeling je naam + INAGRO. 

We stimuleren carpoolen voor de excursies. Daarom bezorgen we de deelnemers die dat wensen elkaars contactgegevens ongeveer een week voor de studiedag.  

Organisatie: INAGRO, VIVES en VLA-West-Vlaanderen

Volledige programma

Voormiddag

Excursie

9u15-11u45

Keuze uit: 

Elke excursie start met een landschapsanalyse

Wat kunnen we waarnemen in de onmiddellijke omgeving van het bedrijf? Hoe is die plek veranderd doorheen de tijd? Wat vertelt ons dat over de ruimtelijke keuzes die hier gemaakt zijn? We stellen vragen die je op eender welke excursie ook kunt inlassen om leerlingen bewust te maken van het belang van het omringende landschap. 

Diepvriesbedrijf d’Arta, zoveel meer dan groenten verwerken

An Vandenberghe, HR-manager d’Arta

West-Vlaanderen is de moestuin van Europa. Ontdek hoe dit Belgisch familiebedrijf sinds 1988 uitgegroeid is tot een wereldspeler in het verwerken en commercialiseren van vriesverse groenten, kruiden en fruit. Een unieke blik achter de schermen toont de voortdurende uitdagingen inzake tewerkstelling, slimme aan- en verkoop, product- en procesinnovatie, duurzaam gebruik van water en energie.

Afspraak om 9u15. Na het bezoek komen de deelnemers met eigen vervoer naar Inagro.

Adres: Pittemsestraat 58, 8850 Ardooie (www.darta.com)

Wijnbedrijf Ravenstein

Dirk en Patricia Talpe, bedrijfsleiders

Ontdek en proef hoe de zuidflanken van de Amerikaberg het ideaal terroir vormen voor druiventeelt. Dit bedrijf was voorheen een bloemisterij. In 2017 gingen de eerste wijnstokken de grond in. Of hoe een juiste bodem, geduld, passie en ervaring leidden tot een Belgische topwijn.  

Afspraak om 9u15. Na het bezoek komen de deelnemers met eigen vervoer naar Inagro. 

Adres: Kruisekestraat 296, 8940 Wervik (www.wijndomein-ravenstein.be)

Zuivel- en kaasboerderij Baliehof

Christa Callemeyn-Stroo, bedrijfsleider

Luc en Christa, en sinds kort de nieuwe generatie Matthias en Sofie, maken lekkere zuivel en kaas van de melk van hun 95 koeien. Kaasboerin Christa deelt hun boeiend levenswerk met ons: hoe het ooit begon, technische weetjes over stremsel, wrongel en osmose en hoe de kaas en zuivel uiteindelijk aan de man gebracht wordt. Na een rondgang in kaasmakerij en kaasrijping is het jouw beurt om te proeven. 

Afspraak om 9u15. Na het bezoek komen de deelnemers met eigen vervoer naar Inagro. 

Adres: Gistelsteenweg 577, 8490 Jabbeke (www.baliehof.be)

   

Middag

12u15-13u30

Broodjeslunch met ruime keuze (ook voor vegetariërs), die inbegrepen is in de deelnameprijs van de studiedag.

Infomarkt van educatieve organisaties die werken rond voeding, landbouw en platteland. 

 

 

Welkom

13u30

Plenaire introductie over landbouw in West-Vlaanderen:

* Welkom, door VLA en Inagro

* Landbouw vandaag, what’s in a name?, door Frank Nevens, professor Duurzame landbouw

We eten elke dag. We passeren elke dag voorbij akkers, weides en hoeves. Wat weet jij over landbouw en het voedsel op je bord? Ben jij wat je eet? We werpen samen een blik op landbouw in Vlaanderen, vandaag en morgen. 

   

Lezingen

14u20-15u20

Keuze uit: 

Landbouw en voeding in beeld via online bronnen en tools (alle graden)

Karel Moentjes, beleidscel landbouw Provincie West-Vlaanderen & Lode Tanghe, gebiedswerker landbouw Provincie West-Vlaanderen

Welk cijfermateriaal over landbouw en voeding is er gemakkelijk online beschikbaar? Hoe accuraat en actueel zijn deze data en wat kan je ermee doen? Live demo’s tonen welke gratis tools je helpen om data over bodem, teelten en andere economische gegevens in beeld te brengen voor of met je leerlingen. Vul je instrumentenkoffer aan met deze handige tips!

Ruimte voor alternatieve eiwitbronnen in Vlaanderen? (alle graden)

Jonas Claeys, onderzoeker granen en adviseur insectenkweek

Dierlijke productie staat maatschappelijk onder druk. Dierenwelzijn en de milieudruk zijn de voornaamste redenen om vlees van rundvee, varkens en pluimvee te minderen of zelfs schrappen in ons menu. Wetenschappers - ook in Inagro - onderzoeken de mogelijkheden voor alternatieve eiwitten zoals peulvruchten en insecten. Beschikken we hier over de geschikte teeltomstandigheden en kennis? Hoe kan de oogst, verwerking en afzet vorm krijgen en past dit alles wel in de Vlaamse, federale en Europese wetgeving? Maak kennis met de eiwitten van morgen en ontdek hoe innovatieve teelten grensverleggend zijn.

Export van Vlaamse landbouwproducten. Waar gaat onze Vlaamse voeding heen?  (alle graden)

Sarah Musschebroeck, adviseur export VLAM

Hoe zit de export van Belgische land- en tuinbouwproducten ineen? Zuivel, vlees, groenten en fruit… een brede waaier aan Belgische producten voor de wereldmarkt. Wat is hun belang op de wereldmarkt? Met welke unique selling points vallen we op? Handelsvertegenwoordiging, onderhandelingen en marketing op internationale beurzen: hoe loopt dit? Welke schakels, trends en concurrentie spelen mee?  

Het kenniscentrum van VLAM verzamelt heel wat materiaal. Ontdek de mogelijkheden voor in jouw klas. 

Pauze

15u20-15u35

 

 

 

Workshops

15u35-16u50

Keuze uit:

Agrotopia, de grootste dakserre van Europa (1e en 2e graad)

Peter Bleyaert, Agrotopia-gids en gepensioneerd onderzoeksleider glastuinbouw Inagro

Langs de Roeselaarse ringweg staat een unieke serre van 9000m² op een loods van REO Veiling. Het innovatieve urban farming-concept combineert actuele uitdagingen voor de glastuinbouw: efficiëntere productie via hoogtechnologische en circulaire teeltmethodes binnen een kader van multifunctioneel ruimtegebruik. Ontdek het met eigen ogen!

Verplaatsing naar Agrotopia in de pauze.

De bodem uitgespit (1e en 3e graad)

Franky Coopman, expert bodem Inagro

Landbouw en bodem gaan hand in hand. De bodemexpert geeft bijzondere weetjes via veldproeven mee, nadien bruikbaar in je klas. Daarnaast krijg je als leerkracht meer achtergrondinformatie over de functies van de bodem, de bedreigingen waaraan de bodem wordt onderworpen en de impact hiervan op het werk van de boer. Al gehoord over carbon farming of koolstofboeren? 

Een afsluitende brainstorm zet de contouren uit voor een bodemkoffer voor leerkrachten, anno 2022. 

Verplaatsing naar proefveld op Inagro: voorzie gepast schoeisel en kledij.

Een toekomst voor Landbouw? What’s nxt? (alle graden)

Frank Nevens, prof. duurzame landbouw

Maak kennis met landbouwers Cyriel en Justine. Via videomateriaal getuigen ze over hun toekomstbeeld over voedselproductie en landbouw en vertellen ze over de uitdagingen die ze onderweg tegenkomen. De rijke beelden illustreren het reilen en zeilen op hun bedrijf. 

Ga mee in gesprek: welk landbouwmodel biedt een oplossing voor voedselproductie van morgen? Hoe kan jij met dit rijke videomateriaal in je klas aan de slag?

 

   

Einde

16u50

 

Inschrijven kan via deze link: https://forms.gle/pR8bCJEYQJS3JGEeA.

Datum start
Datum eind
Afbeelding
Locatie
Inagro, Ieperseweg 87, 8800 Beitem (Roeselare)