Voormiddag
Excursie
9u15-11u45
Keuze uit:
|
Elke excursie start met een landschapsanalyse
Wat kunnen we waarnemen in de onmiddellijke omgeving van het bedrijf? Hoe is die plek veranderd doorheen de tijd? Wat vertelt ons dat over de ruimtelijke keuzes die hier gemaakt zijn? We stellen vragen die je op eender welke excursie ook kunt inlassen om leerlingen bewust te maken van het belang van het omringende landschap.
|
Diepvriesbedrijf d’Arta, zoveel meer dan groenten verwerken
An Vandenberghe, HR-manager d’Arta
West-Vlaanderen is de moestuin van Europa. Ontdek hoe dit Belgisch familiebedrijf sinds 1988 uitgegroeid is tot een wereldspeler in het verwerken en commercialiseren van vriesverse groenten, kruiden en fruit. Een unieke blik achter de schermen toont de voortdurende uitdagingen inzake tewerkstelling, slimme aan- en verkoop, product- en procesinnovatie, duurzaam gebruik van water en energie.
Afspraak om 9u15. Na het bezoek komen de deelnemers met eigen vervoer naar Inagro.
Adres: Pittemsestraat 58, 8850 Ardooie (www.darta.com)
|
Wijnbedrijf Ravenstein
Dirk en Patricia Talpe, bedrijfsleiders
Ontdek en proef hoe de zuidflanken van de Amerikaberg het ideaal terroir vormen voor druiventeelt. Dit bedrijf was voorheen een bloemisterij. In 2017 gingen de eerste wijnstokken de grond in. Of hoe een juiste bodem, geduld, passie en ervaring leidden tot een Belgische topwijn.
Afspraak om 9u15. Na het bezoek komen de deelnemers met eigen vervoer naar Inagro.
Adres: Kruisekestraat 296, 8940 Wervik (www.wijndomein-ravenstein.be)
|
Zuivel- en kaasboerderij Baliehof
Christa Callemeyn-Stroo, bedrijfsleider
Luc en Christa, en sinds kort de nieuwe generatie Matthias en Sofie, maken lekkere zuivel en kaas van de melk van hun 95 koeien. Kaasboerin Christa deelt hun boeiend levenswerk met ons: hoe het ooit begon, technische weetjes over stremsel, wrongel en osmose en hoe de kaas en zuivel uiteindelijk aan de man gebracht wordt. Na een rondgang in kaasmakerij en kaasrijping is het jouw beurt om te proeven.
Afspraak om 9u15. Na het bezoek komen de deelnemers met eigen vervoer naar Inagro.
Adres: Gistelsteenweg 577, 8490 Jabbeke (www.baliehof.be)
|
|
|
Middag
12u15-13u30
|
Broodjeslunch met ruime keuze (ook voor vegetariërs), die inbegrepen is in de deelnameprijs van de studiedag.
Infomarkt van educatieve organisaties die werken rond voeding, landbouw en platteland.
|
|
|
Welkom
13u30
|
Plenaire introductie over landbouw in West-Vlaanderen:
* Welkom, door VLA en Inagro
* Landbouw vandaag, what’s in a name?, door Frank Nevens, professor Duurzame landbouw
We eten elke dag. We passeren elke dag voorbij akkers, weides en hoeves. Wat weet jij over landbouw en het voedsel op je bord? Ben jij wat je eet? We werpen samen een blik op landbouw in Vlaanderen, vandaag en morgen.
|
|
|
Lezingen
14u20-15u20
Keuze uit:
|
Landbouw en voeding in beeld via online bronnen en tools (alle graden)
Karel Moentjes, beleidscel landbouw Provincie West-Vlaanderen & Lode Tanghe, gebiedswerker landbouw Provincie West-Vlaanderen
Welk cijfermateriaal over landbouw en voeding is er gemakkelijk online beschikbaar? Hoe accuraat en actueel zijn deze data en wat kan je ermee doen? Live demo’s tonen welke gratis tools je helpen om data over bodem, teelten en andere economische gegevens in beeld te brengen voor of met je leerlingen. Vul je instrumentenkoffer aan met deze handige tips!
|
Ruimte voor alternatieve eiwitbronnen in Vlaanderen? (alle graden)
Jonas Claeys, onderzoeker granen en adviseur insectenkweek
Dierlijke productie staat maatschappelijk onder druk. Dierenwelzijn en de milieudruk zijn de voornaamste redenen om vlees van rundvee, varkens en pluimvee te minderen of zelfs schrappen in ons menu. Wetenschappers - ook in Inagro - onderzoeken de mogelijkheden voor alternatieve eiwitten zoals peulvruchten en insecten. Beschikken we hier over de geschikte teeltomstandigheden en kennis? Hoe kan de oogst, verwerking en afzet vorm krijgen en past dit alles wel in de Vlaamse, federale en Europese wetgeving? Maak kennis met de eiwitten van morgen en ontdek hoe innovatieve teelten grensverleggend zijn.
|
Export van Vlaamse landbouwproducten. Waar gaat onze Vlaamse voeding heen? (alle graden)
Sarah Musschebroeck, adviseur export VLAM
Hoe zit de export van Belgische land- en tuinbouwproducten ineen? Zuivel, vlees, groenten en fruit… een brede waaier aan Belgische producten voor de wereldmarkt. Wat is hun belang op de wereldmarkt? Met welke unique selling points vallen we op? Handelsvertegenwoordiging, onderhandelingen en marketing op internationale beurzen: hoe loopt dit? Welke schakels, trends en concurrentie spelen mee?
Het kenniscentrum van VLAM verzamelt heel wat materiaal. Ontdek de mogelijkheden voor in jouw klas.
|
Pauze
15u20-15u35
|
|
|
|
Workshops
15u35-16u50
Keuze uit:
|
Agrotopia, de grootste dakserre van Europa (1e en 2e graad)
Peter Bleyaert, Agrotopia-gids en gepensioneerd onderzoeksleider glastuinbouw Inagro
Langs de Roeselaarse ringweg staat een unieke serre van 9000m² op een loods van REO Veiling. Het innovatieve urban farming-concept combineert actuele uitdagingen voor de glastuinbouw: efficiëntere productie via hoogtechnologische en circulaire teeltmethodes binnen een kader van multifunctioneel ruimtegebruik. Ontdek het met eigen ogen!
Verplaatsing naar Agrotopia in de pauze.
|
De bodem uitgespit (1e en 3e graad)
Franky Coopman, expert bodem Inagro
Landbouw en bodem gaan hand in hand. De bodemexpert geeft bijzondere weetjes via veldproeven mee, nadien bruikbaar in je klas. Daarnaast krijg je als leerkracht meer achtergrondinformatie over de functies van de bodem, de bedreigingen waaraan de bodem wordt onderworpen en de impact hiervan op het werk van de boer. Al gehoord over carbon farming of koolstofboeren?
Een afsluitende brainstorm zet de contouren uit voor een bodemkoffer voor leerkrachten, anno 2022.
Verplaatsing naar proefveld op Inagro: voorzie gepast schoeisel en kledij.
|
Een toekomst voor Landbouw? What’s nxt? (alle graden)
Frank Nevens, prof. duurzame landbouw
Maak kennis met landbouwers Cyriel en Justine. Via videomateriaal getuigen ze over hun toekomstbeeld over voedselproductie en landbouw en vertellen ze over de uitdagingen die ze onderweg tegenkomen. De rijke beelden illustreren het reilen en zeilen op hun bedrijf.
Ga mee in gesprek: welk landbouwmodel biedt een oplossing voor voedselproductie van morgen? Hoe kan jij met dit rijke videomateriaal in je klas aan de slag?
|
|
|
Einde
16u50
|
|