Je kan je nog steeds inschrijven voor het Vlaams Congres van Leraars Wetenschappen!  

Het  VLAAMSE CONGRES VOOR LERAARS WETENSCHAPPEN 2025 komt er weer aan.

Op zaterdag 8 februari 2025 zal VLA weer samen met VBO en VeLeWe het Vlaamse Congres voor leraars Wetenschappen organiseren.  We positioneren er krachtige aardrijkskunde binnen de wetenschappen en we voorzien opnieuw in een reeks relevante geografische workshops voor leerkrachten in de eerste, tweede als derde graad. 

Afbeelding met kleding, persoon, Menselijk gezicht, glimlach

Automatisch gegenereerde beschrijving

Opnieuw even de VLA-workshops op een rij.  Meer informatie kan je terugvinden op de congreswebsite - https://www.congreswetenschappen.be/

1.  Rita Heyrman en Tine Simoens nemen je met de workshop ‘Moet er nog zand zijn?’ mee in het verhaal van zand.

Een thematische lessenpakket over een van de belangrijkste maar steeds schaarser wordende grondstof. Leerinhouden die de mainstream leerboeken niet halen maar die je lessen aardrijkskunde meer relevant en actueel kunnen maken. Kortom, krachtige aardrijkskunde!

Wij verzamelden bronmateriaal en brachten de essentiële leerinhouden en leermiddelen samen in een geoscript. We ontwikkelden een lessenpakket rond het thema zand met bijpassende doelen- en evaluatiemogelijkheden. En we differentieerden leerinhouden voor de eerste en voor de tweede graad binnen het minimumdoelenkader ruimtelijk bewustzijn. 

Dit lessenpakket stellen we voor, bediscussiëren we en ontwikkelen we verder in co-creatie met jullie tijdens en na de workshop.  Jij verlaat de workshop met alle materiaal op een gedeelde drive als vertrekbasis voor jouw individuele invulling in de klas, inclusief zand als didactisch materiaal.

 

2. In de workshop ‘De Atlas van België, een GIS-tool wordt door Lieve Slegers toegelicht hoe je met deze atlas in de klas aan de slag kan.

De digitale atlas van België biedt een schat van data op vlak van bevolking, wonen, economische activiteiten, politieke activiteiten en landschap. Die data kunnen in kaart of in een tabel opgeroepen. Kaarten kunnen vergeleken worden, de klasgrenzen aangepast; je kunt zelfs externe data invoeren en ruimtelijk weergeven. De basiskaart is steeds België maar je kunt inzoomen tot op het niveau van statistische sector. Dit maakt de digitale atlas een GIS-tool voor alle leerjaren van het secundair onderwijs.  De workshop is een kennismaking met de mogelijkheden van de digitale atlas. Breng je laptop mee en je kunt zelf experimenteren.

 

3. Roland Dreesen neemt je weerom mee voor een ‘geologische stadswandeling in het centrum van Hasselt, urban geology’

Het voorkomen en de verspreiding van natuursteen in historische gebouwen en monumenten definieert zogenaamde “natuursteenlandschappen”, die worden gekenmerkt door het gebruik van streekeigen natuursteensoorten. De geologische wandelroute in Hasselt weerspiegelt het natuursteengebruik aan de rand van het Demerbekken, waaronder ijzeroer, ijzerzandsteen en zoetwaterkwartsiet.  We wandelen langs belangrijke historische gebouwen zoals de St.Quintinuskathedraal, het refugiehuis van de Herkenrode-abdij, de Sint-Rochuskerk (Heilig Paterke), het standbeeld van Van Veldeke, de Virga Jessebasiliek, enz....Elke steensoort heeft zijn eigen verhaal over zijn ontstaan, zijn unieke kenmerken, zijn specifiek gebruik, enz., waarop we tijdens de wandeling telkens dieper zullen ingaan. We hebben ook oog voor de mondialisering en voor de problematiek van restauratie. Stenen in gebouwen hebben bovendien een grote didactische waarde, vermits ze zich uitstekend lenen tot verduidelijking van geologische fenomenen en in het bijzonder geologische aspecten van de ondergrond van Vlaanderen en omstreken.

Wie hiervoor kiest moet de hele namiddag in het programma vrijmaken en om 14u op de Grote Markt van Hasselt staan aan het standbeeld van Hendrik & Katrien, met loep in de hand.

 

4. Jasper Verhaegen en zijn collega’s gaan met leerkrachten ondergronds in de workshop: ‘Vlaanderen doorgronden tijdens de les aardrijkskunde.’

Het Team Geologie en Omgeving van het Departement Omgeving (Vlaamse overheid) stelt tijdens deze sessie zijn nieuwe educatieve website voor: Ik Doorgrond Vlaanderen. Deze website neemt leerlingen op een visuele manier mee in de bodem en ondergrond van Vlaanderen. Je leert er de basisbegrippen, maar kan ook op virtuele excursie gaan en ontdekt welke rijkdommen er in onze bodem en ondergrond aanwezig zijn. Daarnaast bekijken we ook hoe de website en online verkenner van Databank Ondergrond Vlaanderen (DOV) in de les kan ingezet worden om samen met de leerlingen actief de ondergrond van hun eigen regio te verkennen en maatschappelijke vragen te beantwoorden. 

 

5. Pieter Gurdebeke verhoogt expertise op een belangrijk terrein in de workshop ‘Stenen op tafel’. 

Gneiss, graniet of leisteen? Hoe plak je een naam op een gesteente? De naamgeving van gesteenten is zo uitgebreid als de diversiteit van gesteenten in de natuur, en enkel ingewijden vinden er hun weg in. Hoe ver kan je echter gaan met een aantal basiskenmerken die je met elementaire methoden kan vaststellen? Wat zijn de limieten? In deze workshop geven we een kort overzicht van bruikbare kenmerken maar kijken we vooral samen naar handstukken. Breng zeker jouw eigen merkwaardige en/of enigmatische stukken mee, en wie weet kunnen we ze thuiswijzen. Breng gerust ook de determinatiesleutels en andere lesmaterialen mee die je hanteert in jouw eigen lessen.

 

Het Vlaams Congres van leraars Wetenschappen gaat door op de terreinen van de Universiteit Hasselt, Agoralaan gebouw D, 3590 Diepenbeek op zaterdag 8 februari 2025.  Meer praktische informatie kan je terugvinden op https://www.congreswetenschappen.be/

Wat de betalingswijze betreft, volgen we onze partners VBO en VeLeWe. De congreskosten bedragen 85 euro waarbinnen 15 euro inschrijvingsgeld VLA-2025 vervat zit.  VLA betaalt je 15 euro terug na afloop van het congres en… wanneer je VLA-lidmaatschap 2025 op onze rekening staat. 

Pas vanaf 2 december 2024 kan je het volledige programma bekijken op de congreswebsite en je hebt als VLA-lid voorrang bij het kiezen van workshops tot 18 december.

Wij hopen dat er vele aardrijkskundeleraren van de partij zijn. We willen gewoon zichtbaar zijn tussen de collega’s wetenschappen!  En, kom zeker langs de VLA-stand voor een korte babbel en wat promostuff! 

 

Benieuwd, surf alvast naar: https://congreswetenschappen.be en regel je inschrijving.

 

Datum start
Datum eind
Afbeelding