Ze zijn er, de nieuwe leerplannen aardrijkskunde. Je kan ze alvast vinden op de website van de VLA (zie onderaan) of van de desbetreffende koepels. Kijk snel wat dit voor jou, als leerkracht, betekent.

Concreet zijn er 2 nieuwe leerplannen voor de 3e graad TSO: aardrijkskunde (1u/week) en aardrijkskunde-natuurwetenschappen (1,5u/week).

Beide onderwijskoepels bedachten hun eigen oplossing voor het probleem: KOV koos voor een ‘geïntegreerde aanpak’ – GO! plaatste de thema’s voortplanting en erfelijkheid in serie in een verder competentiegestuurd leerplan.

De vraag naar meer klimaat werd ingewilligd, ook de rol van oceanen in al zijn facetten komt veel ruimer aan bod dan vroeger. Enkele intelligente mensen probeerden om er een  overkoepelend verhaal van te maken waarbij alle thema’s in een logische structuur aan bod komen. In sommige opzichten is het leerplan vager. Voor de ene leerkracht een zegen, voor de andere een zorg.

De VLA zit heeft echter 3 belangrijke bedenkingen

  1. Een deel van het leerplan heeft weinig te maken met aardrijkskunde. Hoe veelzijdig we als leerkracht aardrijkskunde ook zijn, we zullen ons nooit helemaal comfortabel en specialist voelen in verband met seksualiteit, evolutieleer of de menstruatiecyclus, zeker niet als dit moet gegeven worden in de bepaalde TSO-richtingen. Misconcepties liggen op de loer. Wat denken de collega’s biologie van deze coup?

  2. Bewoners in Gent ontwerpen met Leefstraten hun eigen straat, de burgers achter Ringland zet de overkapping van de Antwerpse ring op de agenda, burgers stemmen in een referendum voor de Brexit, … Maar inspraak vanuit de basis is er voor deze leerplannen amper geweest. En dit in de 21e eeuw?

  3. 1 februari 2017 en we krijgen een leerplan dat nog ter inzage ligt van de inspectie. Hoe moet een leerkracht zich op zo’n korte tijd inwerken in zo’n nieuwe materie?

 

In ieder geval zal je voor het einde van dit schooljaar afspraken dienen te maken met je schooldirectie over de invulling en de omkadering van dit wel bijzondere leerplan. Geen bijster goede zaak voor ons, geografen!

 

Willen jullie dit bericht delen, verspreiden, liken? Of wil je ons contacteren?

 

Vanuit de VLA zetten we graag de nodige stappen...

 

Rita Heyrman

Voorzitter VLA

 

Leerplan aardrijkskunde KOV

Leerplan aardrijkskunde-natuurwetenschappen KOV

Leerplan aardrijkskunde GO!

Leerplan aardrijkskunde-natuurwetenschappen GO!