Een uitdagende Geo-reis in Zuidoost-Azië

Thailand en Laos, 5 juli – 21 juli 2024

 

Opnieuw biedt de Vereniging Leraars Aardrijkskunde een verre rondreis aan, een reis die we natuurlijk vooral geografisch invullen.

Thailand en Laos zijn landen met een ons niet zo bekende boeddhistische cultuur in een unieke fysisch-geografische omgeving, waarbinnen reliëf en klimaat bepalend zijn.   Beide landen zijn economische groeilanden binnen de invloedssfeer van China wat hen tot pionnen van de wereldhandel maakt.  Ze proberen op hun manier om te gaan met energietransitie door lokale troeven waaronder de Mekong ten volle in te zetten, of te gaan voor eigen ontwikkeling van kernenergie.  Beide landen kennen een sterke toeristische ontwikkeling die tegelijkertijd razendsnel differentieert. 

Al deze economische processen hebben een enorme impact op de samenleving en indirect op het ruimtegebruik dat wij als geografen waarnemen.  Laat deze processen nog eens centraal staan in het onderwijsprogramma van de tweede (maar ook derde) graad, dan zijn er voldoende elementen om van deze reisinhouden later gebruik van te maken in de lessen aardrijkskunde.

Organisatorische elementen

VLA neemt de reis in eigen beheer.  Onze reisbegeleider zal ter plaatse verschillende elementen samenstellen en met lokale touroperators samenwerken (hotels, binnenlandse vluchten, busverplaatsingen en sommige maaltijden).   De internationale vluchten worden binnen het pakket aangeleverd door een erkende reisorganisator. 

De VLA-reisbegeleider is Peter Bosmans, notoir kenner van Zuidoost-Azië.  Hij is niet aan zijn proefstuk toe: hij begeleidde in het verleden voor VLA verre reizen naar Thailand, Laos, Maleisië, Singapore, Filippijnen en Taiwan.  Hij kan als geen ander vanuit de concrete voorbeelden overstappen op het grote, meer globale verhaal. 

Zowel Thailand als Laos kennen in juli het natte moessonseizoen.  Als reiziger moet je dus rekening houden met buien en vochtige omstandigheden maar tegelijkertijd is de zonnestraling minder sterk en de zon minder hevig.  De reis is uitgetekend in verschillende reliëfgebieden en wandelingen zijn een stuk van de ontdekking.  Hou er rekening mee dat de wandelingen tot maximaal 3 uur duren. 

De overnachtingen in hotels of bungalows zijn aangepast aan de regio waarin we rondtrekken en beantwoorden aan gemiddelde comforteisen.  We werken vanuit kamerverdeling in doubles maar bieden singles ook aan met supplement op de reissom.  Ontbijt en avondmaal nemen we in de voorziene accommodatie en deze zijn doorgaans in het programma opgenomen.  De lunches worden ingepast in het programma maar zijn voor eigen rekening.

We kozen enerzijds voor twee typegebieden welke we diepgaand verkennen met busritten: Zuid-Laos gedomineerd door de Mekong en Noord-Thailand in de economische schaduw van China.  Deze gebieden koppelen we aan elkaar met ingepaste binnenlandse vluchten.  Anderzijds plaatsen we binnen het programma de immense drukte van de miljoenenstad Bangkok in tegenstelling met het tropisch paradijs Hua Hin aan de Stille Oceaan.  Alles mooi in balans en keurig uitgekiend.

groententeelt Mekong

Figuur 1: groenteteelt langs de oevers van de Mekong.

Het programma (kan nog aan kleine wijzigingen onderhevig zijn)

 

Datum

Dagplanning

vrijdag       5/07/24

Samenkomst Brussels Airport om 9u00.  Lijnvluchten vanuit Zaventem via Frankfurt of Istanbul naar Bangkok.

zaterdag   6/07/24

Aankomst in Bangkok en vervolgens in de namiddag binnenlandse vlucht naar Ubon Ratchanthani.   Bustransfer naar het centrum van Pakxe, de tweede grootste stad van Laos.

Diner, overnachting en ontbijt in een centraal gelegen hotel in Pakxe.

zondag

7/07/24

Tijdens de voormiddag busreis langs de Mekong, een van de grootste Aziatische rivieren, met stop in Vat Phou, net ten zuiden van Champassak.  Deze Khmerruine is niet alleen cultuurhistorisch interessant maar biedt ons vanop het terras een mooi panorama over de Mekongvallei met zijn typische landbouwlandschappen.

Na de lunch boottocht naar Khong Island in de Mekong waar we wandelend de natuur- en landbouwlandschappen en authentieke dorpen verkennen. 

Diner, overnachting en ontbijt in hotel op Khong Island.

maandag

08/07/24

De hele dag verkennen we het Si Phan Don gebied met zijn talrijke eilanden in de enorm brede Mekong.   Tussen de eilanden bevinden zich heel wat watervallen maar de grootste bevindt zich op de grens met Cambodja.   We gebruiken hier afwisselend bus en boot.

De eilanden zijn toeristische bestemmingen voor toeristen uit de buurlanden met toeristische infrastructuur als gevolg.  We krijgen dus inzage in de toeristische ontwikkeling. 

Diner, overnachting en ontbijt in hotel op Khong Island.

dinsdag

09/07/2024

Deze dag verkennen we het Bolaven Hoogplateau.  Enerzijds is het ingesloten tussen de buurlanden Vietnam en Cambodja en werd het gebied op die manier betrokken in de Vietnamoorlog.  Anderzijds heeft het een koeler klimaat en een vrij vruchtbare bodem waardoor plantagelandbouw de hoofdtoon zet.   Dit belangrijke agrarische gebied telt heel wat koffie- en theeplantages waarvan we er minstens één bezoeken.

Eindpunt van de busrit is Pakxe.

Diner, overnachting en ontbijt in Champa Residence in Pakxe

woensdag

10/07/2024

Tijdens de voormiddag nemen we een binnenlandse vlucht naar Vientiane, de hoofdstad van Laos. 

Na transfer, verkennen we het stadscentrum met zijn Franse koloniale architectuur en urbanisatie, zijn talrijke boeddhistische tempels en de vele authentieke plekjes aan de oever van de Mekong.

Diner, overnachting en ontbijt in centraal gelegen hotel in Vientiane.

donderdag

11/07/2024

Bustransfer naar de Thaise grens en vandaar met een Thaise bus naar Udon Thani, een stad in het noordoosten van Thailand die compleet buiten het toeristische pad ligt.  We krijgen er nog het traditionele Thaise leven te zien.

Stops zijn Phu Phra Bat met een uniek erosielandschap en Ban Chiang met neolithische overblijfselen.  We besteden echter vooral aandacht aan het traditionele landbouwlandschap waar de rijstteelt slechts één oogst per jaar toelaat en daardoor wordt aangevuld met maniokteelt, natuurrubber en visfarming.  We bezoeken een lokaal landbouwbedrijf.

Diner, overnachting en ontbijt in Panarai Udon Thani.

vrijdag

12/07/2024

We verkennen verder de noordelijke regio met de bus.  Stops zijn Nong Bua, Phu Hin Rong Kla Nationaal Park, Phitsanulok en Sukhothai, de historische hoofdstad van Thailand.

Thematische staan we vooral stil bij de landbouwlandschappen in de centrale vlakte, waar nu wel drie rijsstteelten per jaar mogelijk zijn.  We trekken dit door naar de geopolitiek en (eco)problematieken van de rijstteelt

Diner, overnachting en ontbijt in Thai Thai Sukothai Resort

zaterdag

13/07/2024

Bezoek aan Sukhothai, de hoofdstad van Thailand tussen de 10de en de 12de eeuw.  Op het programma staan uiteraard tempelruïnes, stupa’s en prachtig bewaarde Boeddhabeelden.  Maar ook een zeer authentieke Thaise stad met kleine ontdekkingen.

Diner, overnachting en ontbijt in Thai Thai Sukothai resort.

zondag

14/07/2024

De bus brengt ons nog verder noordwaarts, richting Chiang Mai, de tweede  stad van Thailand met recente industriële ontwikkeling. 

Stops zijn Sri Satchanalai, een bijzondere tempelsite in de jungle, en Mae Moh, het grootste bruinkoolontginningsgebied in dagbouw van Thailand.   Een landschappelijke tegenstelling van uitersten doet ons relaties leggen tussen de economische ontwikkeling in de schaduwzone van China, de energietransitie en hoe Thailand hier oplossingen voor zoekt als groeiland.

Diner, overnachting en ontbijt in Raming Lodge, Chiang Mai.                 

maandag

15/07/2024

Bezoek aan Chiang Mai.  Wandelend verkennen we het oude centrum, bezoeken we de lokale mark om de typische streekproducten te ontdekken.  Tijdens de busrit stoppen we bij diverse kleine ateliers waar we de ambachtslui aan het werk zien.

Diner, overnachting en ontbijt in Raming Lodge, Chiang Mai                  

dinsdag

16/07/2024

Tijdens de voormiddag bekijken we de stad vanop een hooggelegen uitzichtspunt.  Stilstaan bij de stadsstructuur en de ontwikkeling van dit stedelijk gebied  brengt ons bij de invloedssfeer van China en zijn gevolgen.

Rond de middag binnenlandse vlucht naar Bangkok met aansluitend bustransfer naar Hua Hin, onze eindbestemming van deze dag.

Overnachting en ontbijt in Ruen Kanok Thai House, Hua Hin

woensdag

17/07/2024

Rustdag voor vermoeide georeizigers in een typisch Thais huis aan de Stille Oceaan.   Hua Hin is immers een mooie badplaats waar ook de Thaise koninklijke familie zijn stekje heeft.

Overnachting en ontbijt in Ruen Kanok Thai House, Hua Hin

donderdag

18/07/2024

Rond de middag bustransfer naar Bangkok.  We maken van deze tocht gebruik om de structuur van het stedelijke gebied te ontleden.

Diner, overnachting en ontbijt in Hope Land Hotel, Bangkok

vrijdag

19/07/2024

Bezoek aan Bangkok met hoogtepunten Wat Phra Kheo, Wat Po en een boottochtje op de Chao Phraya, zowat de Schelde van Bangkok.

Voor de verkenning maken we gebruik van diverse transportmiddelen…

Diner, overnachting en ontbijt in Hope Land Hotel, Bangkok

zaterdag

20/07/2024

Bezoek aan Bangkok met hoogtepunten de King Power tower, het hoogste gebouw van Thailand, het Koninklijk Paleis en het stadsrenovatieproject Khlong Ang Walking Street.

Voor de verkenning maken we gebruik van diverse transportmiddelen…

Diner, overnachting en ontbijt in Hope Land Hotel, Bangkok

zondag

21/07/2024

Transfer naar de luchthaven en terugvlucht naar Zaventem via Frankfurt of Istanbul.

Reisroute op kaart

Reisroute

Figuur2: Uittreksel uit atlasplaat 98, Zuidoost-Azië (uit Plantijn-Algemene wereldatlas).

legende

Binnenlandse vlucht

Bustraject
            

Overzichtsfiche

 

Reisperiode

Vrijdag 5 juli 2024 tot zondag 21 juli 2024.

Het is de beginperiode van de natte moesson.  Dit betekent dat we moeten rekening houden met regen en meer vochtigheid.  Maar anderzijds betekent dit minder hitte en minder luchtvervuiling (vooral in het noorden).

Moeilijkheidsgraad

Goede wandelconditie, hellend terrein op wandelpaden, geen klauterwerk

Vervoer

Internationale vluchten, drie binnenlandse vluchten, transfers van en naar luchthavens, bus- en boottransport.

Openbaar vervoer is voor eigen rekening.

Logies

De prijs is berekend op tweepersoonskamers.

Single-use kan, maar helaas moeten we daar een supplement van 450 euro voor vragen.

Maaltijden

Maaltijden inbegrepen volgens programma.

De lunch nemen we meestal onderweg in kleine gelegenheden en zijn voor eigen rekening.     

Documentatie en informatie

Praktische informatie wordt door de reisleider aangeleverd op de info-avond op dinsdag 7 november in Taverne Graanmaat, Grote Markt Sint-Niklaas.

Door VLA samengestelde excursiegids

Per deelnemersgroep kaart van Thailand en Laos.

Fotobank achteraf beschikbaar

Prijs

Richtprijs (1)  bij 15 tot 20 deelnemers:

                       € 3.200,- voor VLA-leden

                       € 3.300,- voor niet-VLA-leden

Richtprijs (1) bij 30 deelnemers:

                       € 3.000,- voor VLA-leden

                       € 3.100,- voor niet-VLA-leden

De reis wordt niet ingericht bij minder dan 15 deelnemers.

Inbegrepen: alle vervoer (ook lijnvluchten), alle logies en  maaltijden zoals aangegeven in het programma.  Alle documentatie, geografisch gerichte gidsing, reisbegeleiding

Niet inbegrepen: visumkosten, drank, fooien, persoonlijke uitgaven, reisverzekering, annulatie- en bagageverzekering.

  1. Richtprijs werd opgemaakt op basis van de bekende informatie in augustus 2023.  Onvoorziene omstandigheden kunnen wijzigingen met zich meebrengen.

Deelname

Inschrijven kan tot eind december door een mail te sturen naar het VLA-secretariaat:

rita.heyrman@skynet.be

U ontvangt van ons het inschrijvingsformulier en, indien nodig, meer informatie over de reisvoorwaarden. 

We vragen u, na het terugzenden van het inschrijvingsformulier, een voorschot van 800 euro over te schrijven op rekening van VLA, BE78 0682 4296 1886 met vermelding van naam + Georeis Thailand.

Dan pas is de inschrijving afgerond

 

strand

Figuur 3: Hua Hing, badplaats langs de Stille Oceaan

Datum start
Datum eind