Beste collega,

 

Het bezoekerscentrum Isotopolis in Dessel is door de meesten onder jullie wel bekend. Maar Isotopolis is ondertussen gesloten. Men heeft besloten een nieuw bezoekers- en ontmoetingscentrum te bouwen. Dit staat momenteel te wachten op de eerste bezoekers. De eerste kennismakingsdag voor leerkrachten is voorzien op 2 februari. Tabloo is een initiatief van NIRAS en de partnerschappen STORA en MONA. Samen hebben ze het uitgebouwd tot een bezoekerscentrum met een bijzonder goed onderbouwde inhoud en ondersteund door de allerlaatste moderne didactische middelen.

 

De collega’s van de WAK en de WAA mogen het centrum al bezoeken op woensdag 26 januari 2022 om 14.00 u. De tentoonstelling is opgebouwd rond “radioactiviteit” in een breed wetenschappelijk, historisch en maatschappelijk kader.

 

De tentoonstelling bevat heel wat relevant geografisch materiaal. Blikvangers zijn o.a.:

- De BigBang: een projectie van een simulatie van de oerknal op een groot scherm aan het plafond met “randanimatie”.

- De tabel van Mendelejev: een periodiek systeem van Mendelejev met telkens een visueel voorbeeld van het betreffende element.

- De halveringswand en de nevelkamer: alfa- bèta- en gammastraling wordt zichtbaar gemaakt. Meten van radioactiviteit (en halveringswaarden).

- Een interactieve geologische tijdsschaal met telkens een goede omschrijving van de gebeurtenissen voor de betreffende era en beeld van een globe met de op dat ogenblijk geldende situering van de continenten

- Een virtueel bezoek aan het Hadeslabo (waar de WAK effectief in het verleden 2 x op bezoek was) met een virtuele lift met tussenstops in 2 geologische lagen en labo

- Panoo: Panoramisch uitzicht vanop het dakterras

 

Het lijkt mij meer dan de moeite waard om als leerkracht aardrijkskunde in de 3de graad, op school een vakoverschrijdend excursie te organiseren in de eigen regio en een bezoek te brengen aan dit bezoekerscentrum samen met collega’s fysica, chemie. Er kunnen werkopdrachten gegeven in een het Frans en Engels. Zo een excursie kan alleen maar bevestigen dat we bij de wetenschappen thuishoren. Zo een vakoverschrijdende excursie van een halve dag past dan ook weer in de filosofie van de maximumfactuur.

Dit bezoek aan de tentoonstelling is gratis maar inschrijven is verplicht: luc.steeman@skynet.be voor zondag 23 januari 2022.

 

Het adres is: Dessel - Gravenstraat 3. Tabloo is het gemakkelijkst te bereiken via de N 118 (Geel-Retie). Aan de verkeerslichten bij het industrieterrein Stenehei neem je daar de Kastelsedijk tot aan de rotonde. Het witte gebouw aan de rechterkant is Tabloo. Er is voldoende parkeerruimte onder de hoogspanningsleiding.

 

Met collegiale groeten,

 

Luc

Datum start
Datum eind
Locatie
Dessel - Gravenstraat 3