Geo citytrip Kopenhagen

Van koopmanshaven tot een metropool op mensenmaat

2 tot 6 juli 2025

 

 

Na twee wereldsteden als bestemming voor een VLA-citytrip, Londen (2023) en New York (2024), trekt de VLA voor een volgende stadsverkenning meer noordwaarts, richting Kopenhagen. 

 

Gesticht in de middeleeuwen ontwikkelde Kopenhagen zich in eerste instantie als een ‘Købmandshavn’, een belangrijke handelshaven en -stad. Het was een regionaal en internationaal knooppunt van handel en tevens een hanzestad, net zoals een aantal Vlaamse steden. Gelegen aan de zeestraat Øresund heeft het een strategische positie. Het stadscentrum ‘Indre By’ wordt soms overrompeld door toeristen, maar de andere districten zoals Vesterbro, Frederiksberg, Nørrebro, Østerbro en Amager hebben veel te bieden voor een gevarieerde en inspirerende geografische citytrip.

 

Kopenhagen staat bekend als een groene en leefbare stad en was in 2014 de milieuhoofdstad van Europa. De stad heeft vijfmaal meer fietsen dan auto’s en is uiterst fietsvriendelijk, wat ‘Copenhagenize’ tot een internationaal begrip maakte voor omzetten van verkeersinfrastructuur ten gunste van de tweewieler. Daarnaast streeft de stad naar een betere energie-efficiëntie bij gebouwen en wordt de nodige energie vooral hernieuwbaar geleverd.  Veel groene oppervlakten zijn door iedereen in maximaal tien minuten wandelen bereikbaar en daktuinen evolueren naar eventlocaties.  In 2011 keurde de stad het ‘Copenhagen Climate Adaptation Plan’ goed en tegen 2025 wil Kopenhagen de eerste CO2-neutrale metropool zijn.

 

Kopenhagen is ook een bruisende stad met culturele rijkdom, architectuur en design. Maar ze kent ook uiteenlopende uitdagingen. Hoe is de huidige structuur van Kopenhagen geënt op de historische ontwikkelingen? Hoe wordt aandacht besteed aan parken en andere publieke ruimten en groene infrastructuren? Op welke manier ontwikkelden oud-industriële gebieden zich nabij het stadscentrum? Hoe wordt er omgegaan met het tekort aan betaalbare woningen? Hoe zijn de verschillende openbare vervoersmiddelen op elkaar afgestemd? Op welke manier wordt in planning en nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen aandacht besteed aan klimaatsveranderingen? Wat zijn de accenten van de ontwikkelingen in het oude havenlandschap? Hoe is het vingerplan van de metropool Kopenhagen tot stand gekomen en uitgevoerd? 

 

Stedelijke processen hebben een grote impact op de samenleving en op het ruimtegebruik dat we als geografen waarnemen. Laat deze processen nog eens centraal staan in het onderwijsprogramma van de tweede en derde graad, dan zijn er voldoende elementen om deze reisinhouden in Kopenhagen concreet te maken en mee te nemen naar de aardrijkskundelessen.

 


 

Organisatorische elementen

VLA neemt de reis in eigen beheer. Onze reisbegeleider zal ter plaatse verschillende elementen samenstellen (hotel, gebruik van openbaar vervoer, bezoeken en sommige maaltijden). De internationale vluchten worden binnen het pakket aangeleverd door een erkende reisorganisator 

 

De VLA-reisbegeleider is Veerle Van Eetvelde (Vakgroep Geografie, Universiteit Gent). Ze werkt sinds vele jaren voor onderzoek en onderwijs in verschillende geografische onderwerpen samen met collega’s van de Universiteiten van Kopenhagen en Roskilde. Ze spendeert jaarlijks een tweetal maanden in Denemarken en woonde een jaar in Kopenhagen waardoor ze de stad op haar duimpje kent. Met de studenten geografie bezocht ze de stad al meermaals waarbij meerdere perspectieven (historische aspecten, stadslandschap, planning, duurzaamheid, mobiliteit) worden behandeld. 

 

De reis is gepland in de eerste week van juli. Dat is net na midzomernacht, waardoor we de stad verkennen met een mooie zomerzon die opkomt om 04:30 en ondergaat net voor 22:00 uur.

 

We overnachten in Imperial Hotel, gelegen aan de rand van het oude stadscentrum. We werken vanuit kamerverdeling in double en triple maar bieden ook singles aan met supplement op de reissom.  Ontbijt nemen we in de voorziene accommodatie en het is inbegrepen.  De lunches en avondmalen worden ingepast in het programma maar zijn voor eigen rekening.

 

Voor bepaalde plaatsen en thema’s kunnen collega’s van de Universiteit van Kopenhagen, het Danish Town Planning Institute, By & Havn van Kopenhagen en medewerkers van de stad Kopenhagen en de gemeente Frederiksberg ingeschakeld worden.

Verplaatsingen gebeuren te voet in combinatie met het uitgebreide openbare vervoer (metro, bus, trein, boot) en de fiets. De grootte van de groep maakt ook flexibiliteit mogelijk in de stops en pauzes doorheen de excursiedagen. 

 

Programma

Gedurende de vierdaagse citytrip zullen we de verschillende districten van en rond Kopenhagen verkennen en aan de hand van hun verhaal verschillende thema’s aansnijden zoals leefbare stad, woningmarkt, mobiliteit, groene infrastructuur, klimaatveranderingen, gentrificatie, sociale ongelijkheid, ruimtelijke ontwikkeling. Het uitgebreide programma kan je terugvinden op www.vla-geo.be, evenals de koppeling van de thema’s aan de minimumdoelen en je eigen lespraktrijk.

 

Woensdag 2 jul

Vlucht Brussel-Kopenhagen met Brussels Airlines, vertrek 09u35 – aankomst 11u05 in Kopenhagen-Kastrup

 

Verkennen Indre By (stadscentrum) en Christianshavn met aandacht voor aspecten van historische en huidige ruimtelijke ontwikkelingen.

Donderdag 3 juli

Vesterport – Kødbyen – Vesterbro – Carlsbergbyen – Frederiksberg

Met aandacht voor: gentrificatie en nieuwe functies, woningmarkt, parkgebieden, fietsinfrastructuur

Vrijdag 4 juli

Nørrebro – Østerbro – Nordhavn

Met aandacht voor: multiculturaliteit, groene ruimten in de stad, urban farming, ontwikkeling havengebied, inclusief nieuwe plannen voor Lynetteholm (nieuwe stormdam + ontwikkeling residentiële wijken)

Zaterdag 5 juli

Sydhavn – Ørestad – Amager

Met aandacht voor: nieuwe haven- en stadsontwikkeling, groene infrastructuur, natuurontwikkeling.

Zondag 6 juli

Vlucht Kopenhagen – Brussel met Brussels Airlines, vertrek 11u55 – aankomst Brussel om 13u25


 

 

Praktisch overzicht

 

Reisperiode

Woensdag 2 t.e.m. zondag 6 juli 2025

Eerste week zomervakantie

Moeilijkheidsgraad

Goede wandelconditie, we gaan elke dag 10 à 15 km wandelen.

Vervoer

Vlucht Brussel-Zaventem – Kopenhagen-Kastrup

Transfer naar de stad met de metro

Openbaar vervoer voor langere verplaatsingen

Logies

Imperial Hotel

Adres: Vester Farimagsgade 9, 1606 Kopenhagen  

 

Kamers worden gereserveerd op basis van twin-bedded rooms. Mogelijkheid voor single (supplement) of triple kamer (korting)

Maaltijden

Ontbijt inbegrepen in overnachtingsprijs.

 

De lunches en avondmalen worden ingepland in het programma en zijn voor eigen rekening.

Documenten en informatie

Praktische informatie wordt door de reisbegeleider aangeleverd op de infoavond die doorgaat op dinsdag 6 mei 2025 in Taverne Graanmaat, Grote Markt, Sint-Niklaas.

Bij de start van de reis wordt een uitgebreide excursiebundel en handig stadsplan voorzien voor de deelnemers. 

 

Ook heb je na je inschrijving toegang tot de google drivemet extra informatie: een digitale knipselbank die de stedelijke actualiteit bloot legt en een massa links naar heel wat verdiepend materiaal.  Ook de samengebrachte foto- en filmbank van de deelnemers is er achteraf beschikbaar. 

VLA-attest voor professionalisering kan aangeleverd worden voor wie dit nodig heeft voor zijn/haar portfolio.

Prijs

Richtprijs bij 10 tot 25 deelnemers(1)

€ 950, - voor VLA-leden

€ 1.000, - voor niet-VLA-leden

De reis wordt niet ingericht bij minder dan 10 deelnemers.  Het aantal deelnemers bedraagt maximaal 25.

Single supplement bedraagt 310 euro.

 

Inbegrepen: vervoer (lijnvlucht, transfer hotel en oplaadbare kaart voor openbaar vervoer met startbedrag), vier hotelovernachtingen inclusief uitgebreid ontbijt, alle documentatie, geografisch gerichte reisbegeleiding door Veerle Van Eetvelde, gidsen, inkom, voorafgaande infoavond.

 

Niet inbegrepen: overige maaltijden(2), drank, fooien, persoonlijke uitgaven, reisverzekering, annulatie- en bagageverzekering.

 

(1)  De richtprijs werd opgemaakt op basis van de bekende informatie in augustus 2024.  Onvoorziene omstandigheden kunnen wijzigingen met zich meebrengen.

(2) Voor de avondmalen worden restaurants gecontacteerd en kan je bij aankomst in Kopenhagen bepalen of je deelneemt. Op dat moment maken we reservering.

Deelname

Inschrijven kan tot eind december 2024 door een mail te sturen naar het VLA-secretariaat: rita.heyrman@skynet.be

U ontvangt van ons het inschrijvingsformulier en, indien nodig, meer informatie over de reisvoorwaarden.

We vragen u, na het terugzenden van het inschrijvingsformulier, een voorschot van 300 euro over te maken op rekening VLA, BE78 0682 4296 1886 met vermelding van naam + georeis Kopenhagen.

Dan pas is de inschrijving afgerond.

 

 

 

Datum start
Datum eind
Locatie
Kopenhagen