Om het onderzoek binnen de faculteit Wetenschappen van de Universiteit Gent bij een breed publiek meer bekend te maken organiseert het Instituut voor Permanente Vorming in de Wetenschappen een reeks voordrachten.
Onderzoekers uit verschillende disciplines doen tijdens deze avonden hun onderzoek met passie uit de doeken. De voordrachten hebben een degelijke wetenschappelijke basis maar omvatten ook een populariserend luik.
 
Met deze voordrachten de UGent zich tot leerkrachten wetenschappen en bij uitbreiding iedereen met een gezonde dosis interesse in wetenschappen.
 
De eerste voordracht zetten we alvast in de kijker: Zeg niet zomaar glas tegen glas… Intelligent en zelfreinigend glas
Na een verwelkoming door de decaan, spreekt Prof. Klaartje De Buysser (Vakgroep Anorganische en Fysische Chemie) op dinsdagavond 1 december over de ontwikkeling van enerzijds zelfreinigend glas en anderzijds intelligent glas met een zelfregulerend effect wat betreft het doorlaten van IR en/of UV-licht. Een voorbeeld van onderzoek dat materiaal creëert voor een energiezuinige omgeving.
 
Alle voordrachten gaan door in Auditorium A2 van gebouw S9 op Campus Sterre (Krijgslaan 281, Gent) en vangen aan om 19u. Toegang is gratis. Achteraf kan er worden nagepraat bij een hapje en drankje.
 
Verdere informatie vindt je op de IPVW-website.

Programma 2016:
 

  • 19 januari - prof. Sofie Goormachtig - Hoe planten goede microörganismen in de bodem gebruiken voor optimale groei.
  • 2 februari - prof. Nico Van de Weghe - Help, ik wil mijn weg vinden! Locatiegebaseerde apps door geografen voor iedereen
  • 1 maart - prof. Hendrik Van Maldeghem - De "Theory of Everything" in de fysica: praktisch niets dan wiskunde
  • 12 april - prof. Dirk De Graaf - Kritische kijk op de bijensterfte en maatregelen om het tij te keren
  • 3 mei - drs. Kenneth Bauters - Hedendaagse Gentse plantenjagers!
  • 7 juni - prof. Dominique Van Der Straeten - Dr. Dieter Blancquaert - Folaat (vit. B9) fortificatie van gewassen